Balina Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
06 Temmuz 2024

Balina Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Balina Yağı

Yurtdışından don yağı adı altında ülkemize ÖTV'siz olarak sokulan balina yağı, ısıtılarak sıvı hale getirilip arıtılma işlemi de yapıldıktan sonra, hidrojen gazı ile inceltilerek hem rengi açılıyor hem de balık kokusu yok ediliyor. Evet, bunca işlemden sonra balina yağının ne işe yaradığını merak etmemek elde değil. Daha sonrasında ise mazot ile karıştırılan balina yağı yakıt olarak kullanıma hazır hale getiriliyor. Balina yağı, tren yakıtı olarak uzunca bir süre kullanılmıştır. Ortalama boyutlarda 150 ton ağırlığındaki bir balinadan yarı yarıya yani 75 ton civarında balina yağı çıkarılmaktadır.

Balina Yağı Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

Balina yağı elde edebilmek için özel gemilerle balina avcılığı yapılmaktadır. Derialtı yağ dokusu oldukça fazla olan balinaların yağından sabun yapımından tutunda lamba yağı, araç yakıtı, yemeklik katı yağ, makine yağı, boya ve cila yapımına kadar pek çok şeyde faydalanılmaktadır. Petrolün yaygınlaşmasından sonra balina yağı kozmetik sektöründe kullanılmaya başlayan bir yağ haline gelmiştir. Balina yağının araçlarda yakıt olarak kullanılmasının çevreye verdiği zarar giderilemeyecek ölçüde olup aracın motoruna verdiği zarar ise başka bir sıkıntıdır.

Özellikle isperçemet adı verilen bir balina türü, bir zamanlar sırf yağı için çok fazla avlandığından dolayı bu balinanın nesli tükenmekle yüz yüze gelmiştir. İsperçemet balinasının yağından merhem, mum, kozmetik ve ayakkabı cilası yapımında faydalanılmakta idi. Özellikle el kremi ve vücut kremi için bu balinanın yağı önem arz etmekte idi. Ama bu türe avlanma yasağı getirilmiştir.

Balina Yağı ve Gıda Takviyesi

Balina yağı gıda takviyesi haline getirilip satışı yapılan yağlardan biridir. Balinaların vücutları yağlı bir tabaka ile kaplı olduğundan dolayı bu yağlı tabaka onlara enerji ve güç vererek soğuklardan korunmalarını ve bu yağ sayesinde açlıkla uzun süre mücadele etmelerini sağlar. Gıda takviyesi olarak kullanılan balina yağı ise bu özelliğinden dolayı tavsiye edilmektedir. Çünkü balina yağı, şeker ve protein ile kıyaslandığında 3-4 kat daha fazla enerji verme özelliğine sahiptir.

Ekonomik ve Çevresel Etkiler

Ekonomik faaliyetler için kullanılan balina yağı elde etme süreci ciddi bir balina katliamına neden olmaktadır. Bu şekilde bir canlının hayatına son vererek elde edilen ürünler bazen faydalı olsa bile can sıkıcı bir hal alabilmektedir. Genelde yakıt ve aydınlatma amaçlı kullanılan balina yağı eskisi kadar talep görmemektedir.

Sonuç

Balina yağı, tarih boyunca çok çeşitli alanlarda kullanılmış ve ekonomik değeri yüksek bir madde olmuştur. Ancak, modern çağda çevresel ve etik kaygılar, balina avcılığının ve dolayısıyla balina yağının kullanımının azalmasına neden olmuştur. Günümüzde, balina yağı yerine sentetik ve bitkisel alternatifler tercih edilmektedir. Bu durum, hem çevreyi koruma hem de balina popülasyonlarını sürdürülebilir kılma açısından olumlu bir gelişmedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Balina Türleri ve Özellikleri

Balina Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balina Kusmuğu Nedir?

Balina Kusmuğu Nedir?

Balinalar Ne Yer?

Balinalar Ne Yer?

Balina Güvercinin Fiziki Özellikleri

Balina Güvercinin Fiziki Özellikleri

Balina Ağırlığı Türleri ve Özellikleri

Balina Ağırlığı Türleri ve Özellikleri

Mavi Balina Kaç Ton

Mavi Balina Kaç Ton